Forsiden Rejsedigteren Havne Eventyret Herregårde & slotte Om os Kontakt&service Partnerlinks Medier Sitemaps
 
 
 

Kurs mod Hobreo - og fortællingen...
Borgmesterbesøg tour

På hjemvejen (til Frijsenborg Slot) tog Rejsedigteren Hans Christian Andersen om ad Hobro for at besøge borgmesteren. Herfra aflagde han besøg hos pastor Spurs enke, en søster til B.S. Ingemann, Bolette Franciska Ingemann.

Hobro. Sidst på eftermiddagen, torsdag, den 5. juli 1865 ankom Rejsedigteren til Hobro som ligger i bunden af fjorden, der er landets længste og samtidig en af de smukkeste vandveje.
Der var hestemarked i byen , skriver han i dagbogen, da han var blevet indlogeret hos
gæstgiver William Lund, der ejede en statelig købmandsgård i bindingsværk i Adelgade, som var indrettet med flere store og pompøse stuer, der havde huset blandt flere kongelige personligheder.
Den følgende dag, den 6. juli forlod Rejsedigteren igen byen. Det skete med posten fra Hobro op eftermiddagen, og turen gik til Randers.

Adelgade 75. Under opholdet var Rejsedigteren indlogeret hos gæstgiver William Lund, der ejede en statelig købmandsgård i bindingsværk i Adelgade 75, der var indrettet med flere store og pompøse stuer, og havde huset blandt flere kongelige personligheder.
Lund var også købmand og desuden brandinspektør 1856-1872.
Bygningen blev nedrevet for få år siden for at give plads til det nye tinghus.

Havnevejen 133. Om aftenen blev Rejsedigteren modtaget af byfoged og justitsråd Harald Constantin Christensen (1823-1892), adresse. der holdt et selskab for ham, sognepræst Niels Christian Spurs enke og ? Kahrs. Man spiste og drak, og digteren fortalte fem af sine eventyr.

Adelgade 18. Læge H.R. Magnus(1824-1920), der havde været læge i Hobro fra 1854, blev tilkaldt for at se på Rejsedigterens ben, som han havde slået, men det var dog ikke være end han kunne spadsere i det smukke anlæg ved Mariager Fjorden. Han var gift med Anna Cathrine Marie Garben.

Adelgade 45. Den efterfølgende dag opsøgte Rejsedigteren sognepræst Niels Christian Spurs enke, Bolette Franciska (1783-1869), der var var søster til Ingemann, samt tre af deres fem døtre. Han havde været sognepræst i Hobro indtil sin død i 1811.
Hustruen, der var født 23. august 1783 døde i Hobro 4. Maj 1869.

Skibsgade Østre side af gaden. Den efterfølgende dag, den 6. juli forlod Rejsedigteren igen byen. Det skete med posten fra Postgården i Hobro op eftermiddagen, og turen gik til Randers.

Hobro kirke. Kirken er tegnet af arkitekt G. Bindesbøll, der med sit dristige østvendte tårn er en sjældenhed i Danmark. Når talen falder på Hobro kirke, høres ofte denne letkøbte udtalelse: "Nå, det er den, hvor tårnet vender den forkerte vej!" Det er rigtigt, at tårnet - modsat andre kirker - hæver sig øst over koret; dog har Bindesbøll ikke fulgt et lune, men har haft sin bestemte hensigt med denne dristige placering af tårnet, højt hævet, vendt mod byens hovedfærdselsåre.
Hobro by ejer i Bindelsbølls kirke et ejendommeligt og fremragende kunstværk, kendt viden om. Dens bygmester var ikke blot en fortrinlig kunstner med rig fantasi, men tillige en dygtig og dristig konstruktør, der i sine bygninger formåede at omsætte talrige rejseindtryk fra den store verden i frie, selvstændige arbejder, som gjorde ham til banebryder for en ny arkitektur i Danmark.

Hobro Fjord.


 
 
iidè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk