Forsiden Rejsedigteren Havne Eventyret Herregårde & slotte Om os Kontakt&service Partnerlinks Medier Sitemaps
 
 
 

Kurs mod Lemvig - og fortællingen...
Notater til romanen O.T. tour

Lemvig. Lemvig kaldes for "Vestjyllands smilehul" på grund af byens charmerende beliggenhed mellem hav og fjord. Byens havn er en meget vigtig fiskerihavn, ikke blot for selve fiskeriet i Limfjorden, men også i Nordsøfiskeriet.
Rejsedigteren Hans Christian Andersen var i byen på sommerrejsen i 1859, da han skulle herfra med dampskib til Ålborg via Struer og Thisted.
Byen men specielt gæstgiveren i "Lemvig Gæstgivergård" var meget beæret over besøget, og havde hejst Dannebrog udenfor. I krostuen gjorde han notater til romanen O.T., hvori han skildre småkøbstadslivet i Lemvig anno 1835.
Herfra spadserede han til havnen, fulgte af byens spidsere omgivet af en stor flok af beundrende piger og drenge, som ville se Rejsedigteren.

Torvet 13. I Apoteket (Legetøjshuset,) besøgte Rejsedigteren indehaveren Andreas Mikael Eilskov (1846-1870), gift med Jakobine Eilskov, født Tetens.
Han købte den smukke ejendom i 1846, hvorfra der blev drvet apotek til 1870.

Østergade 128. Her boede Justitsråd Claudi Christopher Bernt (1799-1880) fra 1856 til 1871. Han blev stifter og leder af det jyske redningsvæsen da han var klar over ufuldkommenheden af de hidtil benyttede redningsmetoder ved den jydske Vestkyst, og satte sig i forbindelse med det engelske redningsvæsen og overførte deres metoder hertil.
Der var en meget smuk have foran Justitåsrådets hus, som hustruen Cathrine Bernt, født Ibsen, havde anlagt.
Denne blev senere belagt med asfalt og fra 1941 fungerede huset som  rutebilstation. Det blev derefter revet ned, og lå hvor der nu er parkeringsplads.

Vestergade 10. I Lemvig Gæstgiveri blev Rejsedigteren modtaget af værten Mads Kjær, som var vokset op i et hjem på Vestjyllands vestkyst, og blev vidne til to meget store strandinger. Det var da de to store engelske krigsskibe St. George og Defence forliste.
Huset rummer nu Sportsmaster/Din Tøjmand.

Lemvig Havn. Byens havn blev anlagt i1851. Hertil blev Rejsedigteren fulgt af Justitsråd Claudi Christopher Berent , omgivet af en skare af beundrende "piger og drenge" som alle ville se mig skrev han i dagbogen om bord på dampskibet, der førte ham til Ålborg via Struer og  Thisted.

 


 
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk