Forsiden Rejsedigteren Havne Eventyret Herregårde & slotte Om os Kontakt&service Partnerlinks Medier Sitemaps
 
 
 

Kurs Holstebro - og fortælliningen...
Historien om Ålene tour

Holstebro. På rejsen op gennem hovedlandet var Rejsedigteren i Holstebro, hvor han gæstede Kammerråd og herredsfoged i Holstebro Ole Christian Repsdorphs og hustru Marie Repsdorphs sammen med  etatsråd og godsejer E.A. Tang fra herregården Nørre Wosborg i Ulfborg-Vemb, som afholdt et stort middagsselskab for ham i byen.
Det rygtedes hurtigt, at Rejsedigteren var i byen, og det morede ham at høre, at byens boghandel havde haft travlt med at få hans ny eventyrbøger ned fra hylderne og ud i vinduet.

Ved middagsselskabet fik man serveret stegt ål, hvor etatsråd E. A. Tang fortalte Historien om ålene:

Den historie om "Ålemor sagde til døttrene, gå ikke forlangt for så kommer den fæle ålestanger og tager jer mens de gik alligevel og af otte døttre kom kun de fire hjem til Ålemoder og de jamrede, vi var gået bare lidt fra døren, så kom den fæle ålestanger og stak vore fire søskende, de kommer nok igen sagde Ålemoder, nej sagde døttrene, for han flåede dem! - De komme nok igen sagde Ålemoder, nej han skar dem i stykker stegte dem og åd dem. De komme nok igen sagde ålemoder. Nej for han drak et stort glas brændevin oven på! "Drak han Brændevin til!" sagde Ålemoder! O gu! o ju! da kommer de aldrig mere igen! for brændevin gør det af med en! og derfor skal man drikke brændevins snaps til Ålene! sagde manden."

Hotel Schaumburg. Før l880`erne var der kun èn Gæstgivergård i Holstebro, hvis vært turde kalde sit Gæstgiveri èt hotel, nu "Hotel Schaumburg." Her blev "Pleb`s und Pôbel" holdt ude, for det var kun folk fra de bedre hjem, som fik adgang. I tidens løb har dette hotel huset mange berømtheder. Her har der været kongeligt besøg, og det var her etatsråd A.E. Tang, Herregården Nørre Wosborg, holdt middagsselskab for Rejsedigteren den 22. juni 1859.

Brotorvet. På Brotorvet kan man se den smukke og særegene skulptur "Metalsvinet",  som er udført efter det berømte "Metalsvinet," som  i 1639 blev opstillet i den italienske by Firenze. Her bliver den betragtet  som deres lykkedyr. Man tror, at det bringer lykke at gnide vildsvinets tryne og hælde nogle få mønter ned i vandbassinet. Derfor er svinets tryne fuldstændig blankslidt.
Den er skabt af Pietro Tacca og blandt andet blev kendt gennem Rejsedigteren, som på en Italiens-rejse i 1830'erne så var på gennemrejse i Firenze og skrev eventyret  om "Metalsvinet."

Nørregade 32. I Den gamle "Lægaard Vandmølle," Nørregade 32, havde Kammerråd og herredsfoged Ole Christian Repsdorphs og hustruen Marie Repsdorphs deres hjem. ( Huset rummede Holstebro Museum indtil 1990)

Østergade 37. En af byens få fredede bygninger er den gamle maleriske købmandsgård "Nyboes Gård," Østergade 37.
Gården har sit navn efter slægten Nyboe, en meget højt anset initativrig købmandsslægt i byen fra omkring år 1700 og frem til 1820, hvor den var Holstebro's største købmandsgård.
Den smukke købmandsgård var i 1855 ejet af Kammerråd og herredsfoged Ole Christian Repsdorph, hvem Rejsedigteren gæstede her.
Den blev så "Kgl. priviligeret Postgaard," for diligencernes nord og syd-rute, og er nu blevet hjemsted for, "Det gamle Postkontor," og for mange frimærkesamlere i Jylland.
Åben lørdag fra 10.00 - 12.00.

Lystanlægget. I l823 blev Lystanlægget taget i brug og har siden været flittigt brugt af byens borgere, hvor det yndede mål er "Lægaard Mølle," som Rejsedigteren spadserede i under sit ophold i Holstebro.

 

 


 
 
iidè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk