Forsiden Rejsedigteren Havne Eventyret Herregårde & slotte Om os Kontakt&service Partnerlinks Medier Sitemaps
 
 
 

Kurs mod Horsens - og fortællingen...
Horsens er en nydelig by tour

Horsens. Byens historie går tilbage til år l000. Fra at være en meget lille handelsplads udviklede den sig hurtigt, og i l200-tallet var den kendt som "Kongens Horsens", kongsgården lå da i byen, men flyttede senere til Bygholm, der var lensbolig til midt i 1600-tallet. Efter at være hærget af krige i det 13. århundrede havde byen stor fremgang, men en ny nedgangsperiode fulgte i det 16.-17. århundrede. Omkring 1770 begyndte den opgang, som gjorde at byen fik købstadsrettigheder. Endnu I dag fremstår Horsens som en moderne by med 55.000 indbyggere, med stolte traditioner som handelsby for at stort opland med små hyggelige landsbyer, bondegårde, mange herregårde og frodigt agerland i smuk vekselvirkning med grønne skove, sådan som digteren så den, da han gæstede byen i l853, og skrev i dagbogen. Horsens er en nydelig by men ligger ikke smukt, når man har set Skanderborg-egnen, skriver han, da han ankom til byen ad den gamle Skanderborgvej.

Ved ankomsten med ekstraposten fra Silkeborg til Horsens beretter Rejsedigteren at han løb op og ned ad gaderne. Tilbage på hotellet drak han en porter, og gik i seng kl. 21.30.
Tidligt næste morgen ved 5-tiden rejste han fra Horsens, men først købte han noget brød
af en lokale bagerkone. Kørte så kl. 06.30 ud af byen.

Endelave. Om bord på dampskibet, som skulle føre Rejsedigteren til Fyn, sejlede han ud gennem den l0 sømil lange og meget smukke fjord forbi øen Endelave, der er noget af det mest idylliske blandt de danske øer.

Naturoplysninger

Den gamle færgeforbindelse mellem Horsens og Fyn.

Horsens Museum. Flensburgs Enkebolig er en del af Horsens Museum. Bygningen er opført i 1786 af borgmester Andreas Flensburg efter tegning af bygmester Andreas Kruuse som stiftelse for 8 trængende borgerenker.
I en af lejlighederne er indrettet en enkebolig fra 1786.

Klosterkirken. Klosterkirken i Borgergade er den eneste eksisterende fløj af et tidligere gråbrødrekloster. En overvældende oplevelse er det at komme ind i et af Danmarks rigeste kirkerum, som blandt andet rummer en sengotisk altertavle og to rækker korstole med udskæringer fra ca. år 1500. På stolestadernes låger ses den berømte Mogens Chr. Thranes allegoriske malerier fra 1738. Kirken er et besøg værd alene på grund af sit fine inventar, blandt andet de kunstfærdigt udskårne gotiske korstole.
Der er gratis adgang mandag-fredag kl. 8-14.30.

Glud Museum: Glud Museum ligger i det frodige og naturskønne Bjerre herred, begrænset af Horsens og Vejle fjord.
Uanset hvorfra man kommer vil en dejlig natur og skønne udsigter møde een.
Nordfra anbefales at lægge turen langs Horsens fjord, og efter besøg på museet til Snaptun og videre til Vikingeøen Hjarnø med vikingeskibssætningerne, og hvor man stadig kan være heldig at finde redskaber fra stenalderen. Sydfra med udsigt over Vejle fjord, gennem Barrit, Danmarks ældste landsby, til badebyen Juelsminde, derefter med udsyn over Sandbjerg og As Vig til museet.


 
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk