|
|
|
|
|
|
|
Kurs mod Sønderborg - og fortællingen...
Kongen drømmer tour |
Den 10. september 1844 ankommer Rejsedigteren til Sønderborg, og besøger slottet, hvor kong Christian II (2) havde siddet som fange i slotstårnet. Det var nedrevet men nedgangen var der endnu. Der lå en marmorblok, som kongen havde brugt som stol, jeg satte mig på den kolde sten og mange tanker gik gennem sjælen, skriver han i et brev fra Augustenborg Slot den 5. september 1844 til konferenceråd Jonas Collin.
Herefter skrev han skuespillet "Kongen drømmer" som blev antaget første gang den 14. februar 1844. Det lille skuespil handler om Christian den II, hvor Rejsedigterens gamle kærlighed til den kongelige person ikke fornægter sig, han viser os kongen i Sønderborg Slotsfængsel, hvor kongen i drømme oplever billeder fra sit tidligere liv.
Sønderborg. Sønderborg er den smukkest beliggende by på Als, en plet hvor det allersmukkeste af Fyn og Sønderjylland, går op i en højere enhed, skrev Rejsedigteren efter sit besøg i slotsbyen.
Byen er ret fattig på minder, fordi næsten hele byen blev lagt i aske ved krigshandlingerne i 1864 under prøjsernes bombardement. Men byen rejste sig, og trods anslaget har byen stadig en del gamle karakterfulde bebyggelser, og indtagende gademiljøer, det er de smalle og snævre gyder i Stengade og på Sankt Jørgens Bjerg, hvis småhuse kravler op af bybakken og formidler overgangen fra Havnegades jævne skipperbebyggelser til den gamle købmandsgård i Perlegade. Men det mest særprægede og bemærkelsesværdige gamle bybillede i byen udgør dog Havbogade
Perlegade 36. I Sønderborg tog Rejsedigteren ind i Hotel ”Stadt Hamburg” i Perlegade 36, og fik serveret såvel punch som vin. Det var en velanskrevet hotel, som dengang var byens kulturcenter, hvor der var teater og koncerter
På hotellets store grund, som strakte sig helt ned til Løngangen, var der en pæn stor have som var anlagt til udendørs servering. Her var der en dels en keglebane under tag, og dels
et skydetelt og gynger til børnene.
Det var hotel indtil 1920, siden har huset haft en omskiftelig tilværelse, der er nu indrettet
til Jensens Bøfhus.
Sønderborg Fjord. I aftenskumringen vandrede Rejsedigteren langs med fjorden i den tågede efterårsluft, som dog var smuk. I tågen ses Sønderborg og bølgerne der driver skummet op i fjorden.
Sønderborg Slot. Slottets historie går tilbage til slutningen af lloo-tallet, da dets vigtigste opgave var at beskytte kongeriget mod vendiske angreb; spor af det da eksisterende forsvarstårn findes i nordfløjens østre ende.
Som hertugdømmet Slesvigs stærkeste fæstning, var det ofte stridens æble mellem kongen og hertugerne, men principielt tilhørte den hertugerne af Sønderjylland.
Mange historiske begivenheder har fundet sted på Sønderborg Slot. Drost Peder Hoseøl ( Hessel ) sad l289 fange her, efter at have forsøgt at tage hertug Valdemar til fange; l326 mødtes "Den kullede greve", Gerhard III (3) ( grev Gert ) med marsk Ludvig Albrechtsen og drost Laurids Jonsen og aftalte oprøret mod Christoffer II (2), der måtte flygte, hvorefter Holstenernes herrdømme i Danmark startede.
Det var på Sønderborg Slot Valdemar Atterdag i l340 fejrede sit bryllup med Helvig, og fire år senere slutter han her forlig med de holstenske grever.
l490 kom slottet til den danske krone.
I kong Hans' tid opførtes vestfløjen og slottet udbyggedes til et ringmurskastel.
Den 9. august l532 indledte Christiern II (2) sit sytten år lange fangeskab på Sønderborg Slot. Af hofregnskaber, breve og dokumenter mv. kan se, at hans fangenskab ikke var så usselt, som almindeligt beskrevet. Kongen kunne færdes frit indenfor ringmuren, der var stort personale til at betjene ham, og fire adelsmænd samt en hofnar var hans selskab.
Ved arvedelingen i l564 fik hertug Hans den yngre Sønderborg slot og l764 overgik slottet til Frederik Chr. den ældre af Augustenborg.
l852 overtog den danske stat Sønderborg slot, der efter freden i Wien blev prøjsisk ejendom og fungerede som kaserne indtil genforeningen i l920.
l92l blev Sønderborg Slot indrettet til museum.
Det oprindelige voldanlæg omkring slottet blev i 1970’erne gjort synligt i haveanlægget.
I dag er slottet museum og rummer lokalhistoriske samlinger fra middelalderen til nutiden, med hovedvægt på de slesvigske krige 1848-50 og 1864. Desuden viser museet udstilling om søfart, tekstiler, håndværk og kunsthåndværk og besidder en mindre kunstsamling med værker af fremtrædende sønderjyske malere gennem tiden.
|
|
|
|
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk |
|