Forsiden Rejsedigteren Havne Eventyret Herregårde & slotte Om os Kontakt&service Partnerlinks Medier Sitemaps
 
 
 

Kurs mod Assens - og fortællingen...
Postridder tour

Mormoren Cathrine Nomesen, hvis fader var Søren Jensen som havde været postrider i sin fynske fødeby, Assens. Han døede 1754.
Dens sene stamfader og stammoder synes at have holdt nøden fra dørene, to af deres døtre blev godt gift, den ene med en hvedebrødsbager i Hamburg, den anden med en skipper i Flensborg, og en af sønnerne døde som en velstillet grovsmed i Assens by.

Assens. Byen udmærker sig med en række stilfærdige, holdningsfulde huse fra 1900-tallets begyndelse. Her blev Rejsedigterens Hans Christian Andersens oldemor født af jævne almuefolk, datter af postridder Søren Jensen og Karen Jensen, født Nielsdatter.
I flere hundrede år havde byen færgeforbindelse til Årøsund og Kiel. Men det var ikke altid vejrguderne var med de rejsende, hvorfor digteren så overnattede på Postgården.

Strandgade 7. På mange af sine rejser var Rejsedigteren ofte i byen, som da var knudepunkt for hovedpostruten mellem København og Hamburg. Første gang var i august l830, hvor han boede på Den gamle Postgård i Strandgade.

Østergade 38. I byen stiftede Rejsedigteren bekendtskab med agent Hans Brøchner Bruun og Fru Antonie's søn på Den gamle Postgård.
Familien inviteret ham til at bo hos sig i Østergade 38, når han kom igennem  byen. Det var han i juli l84l, august l844, juni l847, og november l860.
Købmandsgårdens bygninger fremstår næsten nøjagtig som da han kom her.

Herregården Hagenskov. Hagenskov hed fra l667 til l962 Frederiksgave. Det oprindelige Hagenskov Slot var en befæstet borg, muligvis beliggende på det gamle voldsted ca. 600 meter øst for den nuværende hovedbygning. Her sad ærkebiskop Jacob Erlandsen som Christoffer d. II`s fange fra 5. februar til 29. maj l259. I begyndelsen af l300-tallet ejedes borgen af de holstenske grever, men i l360 blev den tilskødet Benedict von Ahlefeldt. Efter at dronning Margrete i l396 havde købt Hagenskov Slot, var borgen i århundrede kgl. len. I l667 skænkede Frederik III Hagenskov Slot kvit og frit til sin højt fortjente lens(amt)mand Niels Banner, der som tak omdøbte herregården til Frederiksgave. l767 købtes Frederiksgave af konferensråd Niels Ryberg, der lod den smukke ny-klassicistiske hovedbygning opføre. Preben Schall Holberg, der købte herregården i l954, fik ved kongelig bevilling til at kalde den Hagenskov og lod i l973 hele godset totalfredet som en kongeligt konfirmeret fond: Preben Schall Holbergs Fond.
Her var Rejsedigteren inviteret til folkefest i juli l843, og skæbnen ville, at han genså Riborg Voigt, som han l3 år før var blevet stormende forelsket i. "Ja, så længe er det siden, at jeg som ung student fløj gennem landet med hjertet fuld af sange" skrev han i dagbogen.

Herregården Flenstofte. Flenstofte nævnes første gang l295 i Niels Hamundsen Litles testamente. l330 var gården en del i de holstenske grevers fynke pantelen, som de l357 mistede til Valdemar Atterdag. Ca. l493 købte rigshofmester Poul Laxmand Flenstofte, der efter hans bratte død i l502 bortforlenedes til Hindsgavls lensmand, men l527 blev ejendommen ved dom tilkendt Poul Laxmands børn. I l648 oprettedes Flenstofte af Coorfitz Risenkrantz til herregård; den smukke bindingsværks hovedbygning er opført af Sophie Hedvig Trampe, hvis far i l694 havde købt Flenstofte. Her opholdt Rejsedigteren sig nogle dage i l830.  


 
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk