Forsiden Rejsedigteren Havne Eventyret Herregårde & slotte Om os Kontakt&service Partnerlinks Medier Sitemaps
 
 
 

Kurs mod Rudkøbing - og fortællingen...
To brødre tour

Den 25. december 1859 skrev Rejsedigteren Hans Christian Andersen et lille tidsbillede om brødrene Ørsrted, To brødre, som senere kom med i den store eventyrudgave i 1868.

Rudkøbing. Langeland ejer den charme, som er et særkende for øerne i det sydfynske ø-hav, og som digteren har besunget som den blomstrende rosengren.
Og den gammel søfartsby Rudkøbing , er en charmerende købstadsidyl, og dog mange af de skønne huse kun fra fra begyndelsen af det 18. århundrede.
Her købte apoteker Søren Christian Ørsted i1775, Rudkøbing gamle apotek, hvor hans to ældste sønner, Hans Christian og Anders Sandøe, blev født i henholdsvis 1777 og 1778, som skulle gøre Ørsted-navnet verdensberømt.
Da Rudkøbing den gang ingen ordentlig skole havde, blev deres undervisning forestået af forhenværende " lærer ", der spændte lige fra en afdanket parykmager, over en bagersvend, en landmåler en norsk student til selveste byfogeden.
Hans Christian Ørsted blev den store moderne naturvidenskabs grundlægger i Danmark. Han startede Polyteknisk Læreanstalt i 1829, men hans største og mest kendte indsats var opdagelsen af elektromagnetismen i 1820. Andre opdagelser var grundstoffet aliminium. I september 1828 opstod der et meget nært vendskab mellem digteren og Hans Christian Ørsted, som var censor, da den vordende student skulle op til eksamen i matematik.
Resultatet blev, at digteren fik " udmærket godt ", men da havde han også revet alle sine penne itu, på nær een, som Hans Christian Ørsted havde lagt til side for at kunne skrive i karakterbogen!
I mange år var Rejsedigteren hver uge middagsgæst hos familien Ørsted, som boede på H.C. Ørstedsvejs i København. Og i julen 1859 lod han trykke et lille tidsbilled fra Rudkøbing og Langeland om brødrene Ørsted, som senere kom med i den store eventyrudgaver i 1868.

Apotekerhaven. H.C. Ørsted døde i 1851 – nogle måneder efter at samtiden fejrede hans 50 års jubilæum som universitetslærer. Hans ligger begravet på Assistens Kirkegård i København.
I Rudkøbing kan man – foruden mindepladen – se en buste af det berømte bysbarn udført af billedhuggeren H.W. Bissen. På Gåsetorvet står ”Store Hans Christian” og kigger over på apoteket. I apotekets baghave står der et gammelt kastanjetræ. Kunne træet – som i et eventyr af Rejsedigteren – tale, kunne det berette om Ørsteds fødsel og barndom.

Gåsetorvet. Hans Christian Ørsted's statue, på Gåsetorvet, Statuen af den verdensberømte opdager af elektromagnetismen er en bronceafstøbning af originalen udført af billedhuggeren H.V. Bissen. Den originale statue står på Polyteknisk Læreanstalt i København, hvis første leder var Hans Christian Ørsted.

…det var som en guddommeligt fingerpeg, at jeg just vendte mig til de ædelste og bedste, dem, hvis betydning, jeg egentlig slet ikke kendte og kunne vurdere.
Sådan skriver Rejsedigteren i Mit Livs Eventyr. En af de ædle personer, den unge digterspire henvendte sig til efter ankomsten til København, var naturvidenskabsmanden H.C. Ørsted. ”Store Hans Christian” kaldte Rejsedigteren ham. Selv var han den lille!
Forholdet mellem digteren og fysikeren udviklede sig til et langt venskab, som havde stor betydning for Rejsedigteren. Ifølge Rejsedigteren selv var han den af alle, som under hele min digter-udvikling åndeligt holdt mig oppe, gav mig mod og forudsagde mig en erkendelsens fremtid også i mit fædreland.
Kunne Rejsedigteren ikke den gang vurdere H.C. Ørsteds betydning, kan eftertiden det til gengæld. Det er ikke uden grund, at Københavns største elværk er opkaldt efter Ørsted. Ud over at udøve stor indflydelse på samtiden, opdagede Ørsted nemlig elektromagnetismen – en opdagelse, der er medvirkende til, at vi i dag får strøm ud til vores elkontakter.

H.C. Ørsted var som digteren fynbo af fødsel. Eller retter langelænder. Han blev født i Rudkøbing i 1777 som søn af byens apoteker.
I 1794 rejste han sammen med broderen til København for at efteruddanne sig. Målet var at studere naturvidenskab, men da et sådant studium endnu ikke fandtes, fulgte han i faderens fodspor og uddannede sig som farmaceut.
Siden fulgte filosofisk doktorgrad, ansættelse ved universitetet og professorat. Ørsted var også forkæmper for oprettelsen af Polyteknisk Læreanstalt (i dag Danmarks Tekniske Universitet), hvis første direktør han blev i 1829. Med andre ord indtog drengen fra Rudkøbing med tiden en betydelig position i datidens samfund.

Ørsted havde indrettet øvelseslaboratorium på 2. salen i privatboligen i Nørregade i København. Det var her, at han under en forelæsning i 1920 gjorde sin store opdagelse.
Da han holdt en magnetnål hen over en strømførende ledning, viste det sig, at den gjorde udsving.
I senere afhandlinger redegjorde Ørsted for forsøgene og grundlagde i store træk den viden, vi i dag har om forholdet mellem vekselvirksomhed og magnetisme. En opdagelse, der siden førte til opfindelser som elektromotoren og dynamoen.
Datidens naturvidenskabsmænd var ikke så specialiseret som eftertidens.
Ørsted interesserede sig også for andre videnskaber og for kunst og filosofi. I sin ungdom var han bl.a. meget påvirket af den tyske, romantiske naturfilosofi. Mange af hans ideer blev beskrevet i hovedværket Ånden i Naturen, som udkom i 1850.
Det var også ørsted, der stod bag mange af de danske ord, der anvendes den dag i dag indenfor naturvidenskaben. Det gælder foreksempel ordene brint, ilt, vægtfylde og rumfang. Endvidere lagde han grundstenen til, at man fandt ud af at fremstille aluminium.

Brogade 15. I bygningen har der været apotek siden 1705. Apoteket var fødehjem for de to kendte brødre fysikeren Hans Christian Ørsted og juristen Anders Sandøe Ørsted.
Apoteket har en interessant samling.

Brogade 6. I dette lille beskedne hus bibragte den fattige parykmager Christian Oldenborg brødrene Ørsted den første skolelærdom for godt 200 år siden.


 
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk