Forsiden Rejsedigteren Havne Eventyret Herregårde & slotte Om os Kontakt&service Partnerlinks Medier Sitemaps
 
 
 

Kurs mod Kerteminde - og fortællingen
Regiments tour

Kerteminde. Kerteminde er en ældgammel fiskeriby og søkøbstad, omgivet af vand omtrent på alle sider. Mange af byens små maleriske og pyntelige huse  er fra det 17. og 18. århundrede.
Omkring 1820'erne dannedes der her et selskab til udbredelse af Evangeliet og sand praktisk Kristendom, og som på meget kort tid bredte den sig ud over hele Fyn. Hovedmanden bag vækkelsen var tømrer og husmand Christen Madsen, somvar født i Munkebo. H
Hans forkyndelse af evangeliet vakte så stor opmærksomhed, at der var bud efter ham fra alle dele af landet, selv digteren kendt til vækkelsesbevægelsen, da han i dagbog skriver. De kristne i Kerteminde.

Herregården Lundsgård. Herregården, der ligger lige ud til Store Bælt, ejedes i l435 af Peder Hogenskild, hvis datter, Cecilie, bragte den til sin mand Iven Bryske. Derefter gik gården fra den ene adelsslægt til den anden, enten ved arv eller ved ægteskab, indtil Jens Juel i l747 købte den. Derefter skiftede gården kun ejer ved arv, ofte på spindesiden - indtil l939, da hofjægermester H.H. Iuel købte den tidligere herregård, hvis jorder er indlemmet i Kerteminde. Han hørte til den gren af Juel`erne, der skriver sig Iuel.
Da Rejsedigteren Hans Christian Andersen opholdt sig på Glorup besøgte han grevinde Ahlefeldt på Lundsgård den 29. juni 1863 og var her igen fire år senere, det var den 31. juli 1867.
Den da da ejet af Mathilde Cecilie og Frederik Ahlefeldt Laurvig.

Måle. Byen er for den besøgende som et herligt frilandsmuseum. Det er herfra den bondekarl og hjulmand stammede, som betalte Rejsedigterens fader, friskomager Hans Andersen 1000 rigsdaler for at træde i hans plads som soldat under fanen ved Kongens Regiments 3. bataillon.
Det skulle blive skæbnesvangret for faderen, for dels kom regimentet ikke længere end til sydslesvig, for da var krigen forbi, og dels pådrog han sig en alvorlig lungesygdom, som han døde af kort efter hjemkomsten.

Viby. Dens kønne gårde og huse skal man give sig tid til at se - og hellere gå end at køre gennem bygaden. Viby er nemlig landets bedst bevarede landsby. Møllegården med Viby vindmølle tager sig ualmindeligt imponerende ud i hele landskabet, højt og frit beliggende på bakken  i byens udkant.

Hindsholm-området. Fra det indtagende landby-miljø i Viby køre man til et af Hindsholms højt berømmede naturområder, Måle Bakke. I en egn som Hindsholm, hvor højderne sædvanligvis er af beskeden størrelser, er denne landevejsbakke med dens omgivelser virkelig en oplevelse. Man kommer op i 36 meters højde og ser ud over marker og forneden til venstre en skov. Sletten ud mod Store Bælt har spredte eller rækkevis plantede popler. Og tre kilometer ude i Store Bælt - på den anden side Romsø Sund - ligger lidt nordligt den eventyrlige ø Romsø. Det er en af de få øer i Storebælt, hvor skoven er bevaret.  Set inde fra Hindsholm synes den næsten helt skovklædt, men Dyrehaven dækker dog kun halvdelen af øens 109 kvm.


 
 
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk