|
|
|
|
|
|
|
Kurs mod Otterup - og eventyret...
Vanddråben |
På Herregården Hofmansgave opholdt Rejsedigteren Hans Christian Andersen sig nogle dage i sommeren 1830 og 1832. Første gang fra 10. til 14. juli 1830. Anden gang fra 17. juli til 2. august 1832. Her fik han inspirationen tileventyret Vandråben.
Herregården Hofmansgave. Herregården har haft mange navne siden l483, da Anders Drage havde en gård, kaldt Knyle, på en af de øer, der da lå ved Odense Fjords udmunding i Kattegat. Efter at Frederik Qvitzow ca. l588 havde erhvervet Knyle, flyttede han gården længere ind i landet og kaldte den Qvitzowsholm. Da slægten uddøde i l678, fik Jens Rosenkrantz skøde på herregården, som derefter hed Roseneje. Men dette navn beholdt den kun en kort tid, for da sønnen Jørgen l7l8 måtte stille gården til offentlig auktion, købtes den af russisk minister-resident i Hamburg, Joh. Fr. Bøttiger, hvorefter gården benævntes Bøttigersholm. Sit nuværende navn fik herregården i l785, da den blev opkaldt efter konferenseråd Niels de Hofmann, der havde overtaget den et par år før. Hofmansgave oprettedes til stamhus og successor blev Niels Hofman Bang, der opførte hovedbygningen og de dermed sammenbyggede fløje i bindingsværk. Niels de Hoffman var botaniker. Hans plantesamling findes nu i Botanisk Museum i København, og Hofmansgave blev i hans ejertid samlingssted for en kreds af naturvidenskabsmænd. I l95l overgik ejendommen til en selvejende institution, der siden har drevet ejendommen som planteforædlingsinstitut samt dyre- og plantereservat.
Rejsedigteren ankom til smukt beliggende herregård den l0. juli l830, hvor han blev modtaget af værtsparret Niels og Charlotte Hoffman Bang.
Hofmansgave er en stor herregård. Her er antikviteter, bogsamlinger, naturalier og alt, hvad man kan ønske sig; mit sovekammer støder op til en stor malerisamling, og haven, der næsten er en halv mil i omkreds, vrimler af blomster, hvoraf de fleste er mig ganske ubekendte; men stiger man uden for den, da er alt i en to miles omkreds en flade; stranden går tæt op til, og den lange odde af land er ganske lyngbegroet. I formiddags kørte jeg en tur, der var meget interessant, nemlig en hel mil ud på en nogle alen bred tange mellem Odense Fjord og Kattegat, der vælter sine sorte bølger for mig; jeg stod på det yderste punkt og fik mig en lille sten og noget tang. I dette øjeblik, jeg skriver dette, slår nattegalen i haven udenfor .
Det er den muntre og meget selskabelige digter, man oplever på Hofmansgave. Jeg har kun været her en nat og en dag og befinder mig ganske hjemme, jeg har nu lært ringspil, kan også godt balancere på stangen ved den grønne plet udenfor huset og fremfor alt lært at spise kirsebær.
Godsejer Niels Hofman Bang var en kendt botaniker, hans speciale var aljer og infusionsdyr og oplevelsen heraf åbnede en uendelighed for digteren og bragte ham til at svimle. " Jeg har med et mærket at man ret studere botanik her og at talen er om blomster og vækster. Den sidste dag på Hoffmansgave var en sand nydelse, jeg så fusionsdyr, tænk Dem, kun en lille vanddråbe på et glas og det var en hel verden af skabninger hvor de største præsenterede sig som græshopper, de mindste som knappenålshoveder, alle tumlede de sig imellem hverandre og de større slugte de mindre, jeg så infusionsdyr i mit eget blod, det vrimlede med ål og torsk og alt i det uendelige, det hvide skimmel på blæk var en hel skov med urter og vækster, træer og buske - herfra fik jeg ideen til eventyret "Vanddråben".
På herregården har tiden næsten stået stille, siden Rejsedigteren var her i l830. Således har man ladet hans værelse stå urørt, ligesom man det forstørrelsesapparat, han kiggede i.
Enebærodde. Mens Rejsedigteren var gæst på Hofmansgave, arrangerede han en botanitur ud til den yderste spids af Enebærodde, og kom med det påfund, at alle deltagerne, såvel herre som damer, skulle kravle på alle fire ud i Kattegat's bølger.
Det er en spadseretur på ca. nogle få kilometer. Husk derfor at tage gode travesko på, hvis det blæser, så evtuelt også varmt overtøj.
Herregården Hofmansgave
Hoffmansgavevej 25
DK-5450 Otterup
telefon 64 82 10 06
|
|
|
|
idè og webdesign: KRAFTnewmedia.dk |
|